Zašel sem spet v vinsko klet

Glasbeno kulinarični izlet: Slovenske Konjice – Slovenska Bistrica

Naš glasbeno kulinarični izlet postaja že tradicionalen, zato tudi letos za vas pripravljamo nepozabno doživetje.
Letos bomo najprej uživali ob degustaciji vin v eni izmed najlepših kleti nas – Zlati Grič. Po degusticiji sledi večerja v gostišču Ulipi. Okrepčani in polni energije nadaljujemo do Ritoznoja k Vinogradništvo Frešer, kjer nas čakajo vzorci njihovih vin. Večer bomo zaključili z dobro glasbo na zabavi v Slovenski Bistrici.

Prijave: spletni obrazec https://goo.gl/forms/C6pDgfsqRoR0T9Pi1 ali Miha Štruc (031 814 833).

Cena: 29,00 EUR.
Prijava je potrjena ob plačilo prijavnine pri članih MD Bakheros ali po predhodnem dogovoru po telefonu (031814833) pri Mihi Štrucu.

Program:
12:00 Odhod iz Selnice izpred EK bar
13:00 Zlati Grič
16:00 Večerja
18:00 Vina Frešer
20:30 Zabava v Slovenski Bistrici
1:00 Odhod proti domu
2:00 Vrnitev v Selnico

 

Vina Frešer
Na območju Ritoznoja družina Frešer že več kot stoletje goji ljubezen do vinske trte in dela v vinogradu. V užitek jim je pobirati grozdje, ga stiskati in z njim polniti sode. S tem se v družini ukvarjajo že vse od leta 1832 in so že sedma generacija, ki to počne. Njihovi vinogradi obsegajo 12 ha vinogradov, na katerih uspevajo sorte Renski in Laški Rizling, Rumeni Muškat, Sauvignon, Chardonnay, Sivi Pinot in Modri Pinot. Lega Ritoznoja se razprostira na obronkih Pohorja na 400 m nadmorske višine in ponuja razgled, ki sega vse do Boča in ptujske Donačke gore. Prve omembe kraja, kot uspešne podlage za vinogradništvo, segajo v davno leto 1500, ime Ritoznoj pa se je ohranilo od takrat pa vse do danes.

Zlati grič
V osrčju vinogradov podjetja Zlati grič se nahaja ena najsodobnejših vinskih kleti v regiji. Objekt, velik 3.500 m ² s kapaciteto 1,3 milijona litrov, je v celoti vkopan v zemljo, strehe pa zatravljene in zasajene. V naravi so vidni le posamezni fasadni elementi, ki se izvirno vključujejo v obstoječi ambient vinogradniške krajine.
Na površini 70 ha vinogradov letno pridelajo do 550 ton grozdja. Prevladujejo bele sorte, kot so renski rizling, chardonnay, rizvanec, sauvignon, sivi in beli pinot, laški rizling, od rdečih sort pa modra frankinja in modri pinot. Nekaj od teh sort bomo tudi mi poskusili, videli pa bomo celotno njihovo ponudbo, od golf igrišča do njihove moderne kleti.